Politie rechtvaardigt slaande agenten

De omstander tegen wie de politie deze week hard optrad toen hij een arrestatie in Amsterdam filmde met zijn mobieltje, hield geen gepaste afstand en bemoeilijkte daarmee het werk van de agenten. Dat laat de Amsterdamse politie weten in een reactie op de beelden van de arrestatie die woensdag opdoken.

In het filmpje, dat online staat, is te zien hoe een agent schijnbaar zonder waarschuwing vooraf de telefoon uit de handen van de filmende omstander probeert te slaan. Dat ging gepaard met enig duw- en trekwerk en gescheld. De man krijgt een tik en wordt toegebeten dat hij moet 'opflikkeren'. Na wat scheldwoorden over en weer lijkt de filmer opnieuw fysiek aangepakt te worden.

De beelden leggen de arrestatie vast van een 44-jarige man, dinsdagavond op de Lijnbaansgracht. Agenten wilden de man aanhouden bij zijn woonboot voor een vechtpartij en de vernieling van een voordeur op de Marnixstraat eerder op de avond. De verdachte weigerde naar buiten te komen en reageerde volgens de politie agressief.

Toen de agenten de woonboot betraden, verzette de man zich hevig. Een van de dienders raakte gewond aan zijn oog. Er volgde een worsteling die op straat eindigde. Omdat pepperspray niet hielp moesten er uiteindelijk meerdere agenten aan te pas komen om de man in bedwang te krijgen. Bij de worsteling liep de agent die al gewond was aan zijn oog, ook nog eens letsel aan zijn knie op.

De filmende omstander stond volgens de politie zeer dicht op de agenten en bemoeide zich met hun werkzaamheden. "Filmen in de openbare ruimte is in beginsel toegestaan, maar wel met veilige en gepaste afstand en zonder bemoeienis", zegt een woordvoerder van het korps. "Het gedrag van de filmende omstander maakte de situatie, die al moeilijk was, alleen maar grimmiger."

Volgens de politie tonen de beelden slechts een deel van het geheel. "Bij dit soort filmpjes is het goed je te realiseren dat er ook van alles vóór en na gebeurt. Dergelijke beelden zijn dus niet altijd de complete weergave van de werkelijkheid."

De afgelopen maanden duiken geregeld filmpjes op van agenten die geweld gebruiken bij aanhoudingen. Zo ontstond in juni commotie over een filmpje van een Rotterdamse agente die een man hardhandig tegen de grond werkte en meerdere keren in het kruis schopte. Ook bij de aanhouding van dj The Flexican vorige maand in Eindhoven zouden agenten klappen hebben uitgedeeld. Een filmpje dat een omstander maakte van die arrestatie werd door een agent gewist.


De bewuste beelden