Nederlanders halen geld weg bij beleggingsfondsen

Nederlandse particuliere beleggers hebben ook in het tweede kwartaal van dit jaar weer geld weggehaald bij Nederlandse beleggingsinstellingen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag bekend. Nederlanders stopten in 2010 voor het laatst netto geld in beleggingsfondsen.

Het belegd vermogen van Nederlanders daalde met zevenhonderd miljoen euro. Sinds eind 2010 hebben Nederlandse beleggers negen miljard euro weggehaald. Volgens DNB kan dat komen door de toegenomen risicoaversie onder Nederlanders als gevolg van de economische crisis.

Gezien het gemiddelde rendement van de beleggingsinstellingen het afgelopen kwartaal was het een goede beslissing om beleggingsfondsen te mijden. De totale beleggingen van de fondsen werden vergeleken met het eerste kwartaal 0,2 procent minder waard. Dat kwam met name door het koersverlies op aandelenbeleggingen van 2,1 procent.

Het totale fondsvermogen van beleggingsinstellingen nam het afgelopen kwartaal wel met een half procent toe tot 512 miljard euro. Pensioenfondsen legden netto 3,8 miljard euro in en verzekeraars honderd miljoen euro.