Zutphen betreurt commotie om 'twitterverbod'

De gemeente Zutphen betreurt de ophef die is ontstaan om een brief die de gemeentesecretaris stuurde naar een twitteraar die zich kritisch over ambtenaren had geuit. Dat heeft burgemeester Arnold Gerritsen dinsdag laten weten in een schriftelijke verklaring.

"Wij willen geen twitterverbod, maar wel dat mensen respectvol met elkaar omgaan", meldt Gerritsen. Hij zegt dat de gemeente geen problemen heeft met kritische tweets, maar wel met berichten waarin ambtenaren met naam en toenaam worden genoemd. Gerritsen neemt geen afstand van de brief. Volgens de burgemeester is de brief uit zijn verband gerukt. Hoe dat kan als de brief integraal beschikbaar is laat de beste man in het midden.

Dinsdag ontstond ophef toen bleek dat gemeentesecretaris Boy Janssen een inwoner van Zutphen per brief had gekapitteld vanwege kritische tweets. De gemeente en haar ambtenaren wensen met respect behandeld te worden, gaf Janssen de man te verstaan. Hij ontbood hem voor een gesprek op het stadhuis. Hoe de gemeente aan de persoonsgegevens van de Twitteraar is gekomen is onbekend.

De tweets waren afkomstig van een inwoner van de 'duurzame' wijk De Teuge. De woningen zijn daar aangesloten op een collectief verwarmingssysteem, maar dat werkt al jaren niet, waardoor bewoners veelal in de kou zitten. 

Over een oplossing voor dit probleem wordt al jaren geruzied. In de gewraakte tweets werden enkele ambtenaren bij naam genoemd. Ook zouden ze 'boter op het hoofd hebben'.