Twitteraars krijgen blafbrief van Zutphen

Als je denkt dat je zomaar wegkomt met negatief getwitter over een gemeente als het pittoreske Zutphen, heb je het behoorlijk mis. In Zutphen kun je op gesputter van de gemeente rekenen, zo melden een aantal inwoners van de wijk de Teuge. Die ontvingen een blafbrief van de gemeente (pdf) waarin staat dat de gemeente niet gediend is van het negatieve toontje in de tweets van burgers over het duurzaamheidsproject in hun eco-wijk.

In de brief roept de gemeente de burgers op om zich in de toekomst te beperken 'tot de inhoudelijke aspecten'. Ook worden deze mensen uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis. Dat bij verhindering telefonisch contact op moet worden genomen voor een nieuwe afspraak doet sterk vermoeden dat er van enige vrijwilligheid hierin weinig sprake is.

De woningen in de wijk zijn aangesloten op een warmtesysteem dat niet blijkt te werken. De bewoners zaten jarenlang in de kou en willen het liefst een eigen verwarmingssysteem. Die aanpassing kost ongeveer 1,3 miljoen euro.

De geadresseerden zijn onaangenaam verrast door de brief en vinden niet dat ze met hun berichten te ver zijn gegaan. De gemeente Zutphen was niet bereikbaar voor commentaar op deze naar monddood maken riekende vorm van overheidscensuur.

Hoe de gemeente achter de identiteit van de twitteraars is gekomen en of hierbij op illegale wijze gebruik is gemaakt van de gemeentelijke administratie is nog niet bekend.


Of u komt langs, óf u komt langs.