Kritiek op democratisch gehalte Stemwijzer

De maandag gelanceerde stemwijzer is niet democratisch. Dat vindt Sammy van Tuyll van Serooskerken, lijsttrekker voor de Liberaal Democratische Partij. Hij vindt dat kleine partijen worden benadeeld. Hij noemt de manier waarop de Stemwijzer is ingericht 'een democratisch land onwaardig.'

Mensen die de Stemwijzer invullen kunnen na afloop van de dertig vragen die ze moeten beantwoorden aangeven welke partijen ze bij het stemadvies willen betrekken. De twaalf partijen die op dit moment in de Eerste en Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd zijn automatisch aangevinkt, acht kleine partijen die ook aan de verkiezingen meedoen moeten handmatig worden aangevinkt.

Van Tuyll vindt dit niet eerlijk en heeft bezwaar aangetekend bij Prodemos, het bureau dat de Stemwijzer heeft gemaakt. "De handelswijze van Prodemos, dat met overheidsgeld wordt gefinancierd, staat op gespannen voet met een basisvereiste van democratie, namelijk dat alle partijen gelijk worden behandeld."

In 2010 heeft het Platform Nieuwe Partijen ook al geprotesteerd tegen de manier waarop de Stemwijzer was ingericht. Dit heeft niets uitgehaald. Prodemos zei maandag in reactie op de kritiek van Van Tuyl 'hiernaar te gaan kijken'.