Google gaat 'piraterijsites' filteren

Google zal de zoekrankings van websites waarvoor een groot aantal copyrightclaims worden ingediend verlagen. Dat maakte Google vrijdag bekend. Het algoritme wordt veranderd na intensief lobbyen door de entertainmentindustrie.

Websites als The Pirate Bay, Filestube en zelfs YouTube zouden hieronder kunnen lijden. Ook kunnen de google rankings van legitieme sites door valse claims ernstig geraakt worden door het nieuwe algoritme.

Sites waarvoor de zoekgigant veel meldingen krijgt zullen worden gestraft in hun ranking. "Vanaf volgende week zullen we een nieuwe variabele opnemen in onze rankings; het aantal valide copyrightclaims die we ontvangen voor websites. Sites met meer meldingen eindigen lager in de resultaten" schrijft Google’s Amit Singhal in een blog post.

De sites die recentelijk de meeste copyrightklachten kregen waren filestube.com, extratorrent.com, torrenthound.com, bitsnoop.com and isohunt.com. Of Google ook zijn eigen YouTube zal benadelen, waar dagelijks tienduizenden video's moeten worden verwijderd, is nog onbekend.

Google benadrukt dat zij niet weet of er een licentie is voor de inhoud van de site waarover wordt geklaagd. Elke valide DMCA (Digital Millennium Copyright Act) melding zal dus worden geteld. Een DMCA melding wordt als valide geacht als de indiener aangeeft de rechten te bezitten, 'onder straffe van meineed'. Als je liegt op het formulier ben je dus strafbaar in de Verenigde Staten, maar mensen uit de rest van de wereld kunnen in principe ongestraft valse claims indienen.