VVD: dader moet dokken bij veroordeling

De VVD wil een zogenoemde slachtoffertaks gaan invoeren, die ervoor zorgt dat iedereen die wordt veroordeeld voor een strafbaar feit een bepaald bedrag moet ophoesten. Demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft dat vrijdag gezegd op BNR Nieuwsradio.

De taks, die de VVD terug zou willen zien in een eventueel regeerakkoord als de VVD opnieuw in de coalitie terechtkomt, heeft onder meer als doel dat daders meebetalen aan hun eigen opsporing en vervolging. Volgens Teeven zijn er al verschillende Europese landen die een dergelijke slachtoffertaks hebben en zou het daar goed werken.

De VVD denkt volgens Teeven aan een bedrag van tussen de 35 en 45 euro die de daders moeten gaan betalen. Het geld moet in een fonds komen, waaruit slachtoffers worden betaald. Dat laat volgens de demissionair staatssecretaris echter onverlet dat de staat blijft proberen schadevergoedingen die de staat aan slachtoffers voorschiet op de daders te verhalen.

Sinds september vorig jaar bestaat er een regeling, waarbij de overheid de schade voor slachtoffers van zeden- en geweldsmisdrijven voorschiet. Slachtoffers kunnen om een voorschot vragen als een vonnis onherroepelijk is en de rechter heeft bepaald dat de dader het slachtoffer schadevergoeding moet betalen. Ook moeten er acht maanden zijn verstreken zonder dat de dader heeft betaald.

Vorige week werd bekend dat het grootste deel van de schadevergoedingen voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven vooralsnog voor rekening komt van de maatschappij. Sinds september heeft de overheid in 6500 zaken ruim tien miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd aan slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven. Vooralsnog is daarvan slechts zes ton geïncasseerd bij de daders. Justitie probeert nu nog circa negen miljoen euro aan voorschotten te innen. Ruim acht ton, vooral uit oudere zaken, is inmiddels afgeboekt als niet te innen.


VVD: dader moet dokken bij veroordeling (Foto: Novum)