Rouwende Poolse giraffe krijgt gezelschap

Een jonge Poolse mannetjesgiraffe, die eenzaam achterbleef toen zijn twee vrouwtjes zich afgelopen voorjaar doodschrokken van een stel vandalen, krijgt liefst drie nieuwe vriendinnetjes. De drie dames verhuizen volgende week naar het verblijf van Rothschildgiraf Tofik in de dierentuin van het Poolse Lodz.

De 2-jarige Lira komt uit Leipzig, de even oude Lokatka uit Warschau en Judita van 9 woonde tot dusver in Plock, dat in Midden-Polen ligt. Wlodzimierz Stanislawski van het fokprogramma in Lodz vertrouwt erop dat Tofik inmiddels het verleden achter zich heeft gelaten. Hij is aangesterkt en kan het gezelschap van drie vrouwtjes aan, verwacht Stanislawski.

Na de aanval van vandalen op de dierentuin, in mei, verloor Tofik zijn twee vrouwtjes. De giraffen, van nature schuwe vluchtdieren, bezweken aan de stress. De vandalen, die onder meer parkmeubilair en prullenbakken in de verblijven naast dat van Tofiks familie smeten, zijn nooit gepakt.

Ook met Tofik ging het bergafwaarts. Hij vermagerde, liet zijn voer onaangeroerd en raakte bij het minste geringste in paniek. Maar hij lijkt nu het drama te hebben verwerkt.