VVD en PvdA: boete voor sissen naar vrouwen

In navolging van de PvdA vindt nu ook de VVD dat er strenger moet worden opgetreden tegen het nasissen en seksueel intimideren van vrouwen. De VVD-gemeenteraadsfractie van Amsterdam stelt vrijdag dat het voorbeeld van Brussel moet worden gevolgd. "Sissen, schelden, agressief, discriminerend en provocerend gedrag jegens vrouwen is niet te tolereren", vindt fractievoorzitter Robert Flos.

Brussel besloot vorige week boetes van 250 euro uit te gaan delen aan mannen die vrouwen lastigvallen. De discussie over seksuele intimidatie van vrouwen op straat was daar opgelaaid toen een Belgische filmmaakster het probleem aankaartte in een documentaire.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch stelde daarop dat seksuele intimidatie op straat ook in Nederland strafbaar moet worden gesteld. "Vrouwen worden uitgescholden voor hoer, worden nagesist, geconfronteerd met seksuele gebaren en bestookt met ongewenst seksuele voorstellen", stelde hij.

Het zou voor agenten moeilijk zijn dit tegen te gaan omdat er geen wet is waar zij zich op kunnen beroepen. Op straat zouden dezelfde grenzen moeten worden getrokken als bij seksuele intimidatie op de werkvloer.

Ook de VVD zegt nu dat dit probleem niet alleen in België speelt. "Regelmatig ontvangt de VVD hierover klachten. Als vrouwen niet ingaan op de toespelingen lopen ze het risico nog erger beledigd of zelf bedreigd te worden."

Flos wijst erop dat de gemeenteraad in 2009 al heeft gevraagd om een onderzoek naar op vrouwen gerichte intimidaties op straat. "Tot op heden heb ik deze analyse niet gezien. Ik wil daarom dat die er op korte termijn alsnog komt." Volgens hem moeten er forse boetes worden ingevoerd. "De politie moet bovendien altijd meldingen en aangiftes op dit vlak serieus nemen."


VVD eens met PvdA in boete voor sissen naar vrouwen