'Dit is hoe haat klinkt'

"This is how hate sounds." Dit is hoe haat klinkt. Onder die titel plaatste James een brief op het atheïsme-subforum van Reddit. De brief die zijn vader schreef nadat James uit de kast was gekomen.

"Verwacht geen verdere conversaties met mij. Totaal geen communicatie." Zo begint het kattebelletje dat James van zijn vader ontving. Vervolgens verbiedt de vader James ooit nog het ouderlijke huis te betreden. "Je hebt je keuze gemaakt, hoewel het de verkeerde is", verdedigt de vader zijn beslissing: "God heeft deze onnatuurlijke manier van leven niet bedoeld."

James, die zich beschrijft als een 'goed aangepaste' 33-jarige man uit Los Angeles, heeft de brief niet online gezet om sympathie te wekken. Hij zegt dat hij andere jonge mensen wil helpen die moeite hebben met het uit de kast komen. "Deze mensen hebben serieuze hulp, mededogen en begeleiding nodig in wat ongetwijfeld een van de meest turbulente periodes van hun leven zal zijn."

Hoewel hij de brief op een atheïstisch forum plaatste, zegt hij zelf 'niet zonder religieus/spiritueel standpunt te zijn'. Terwijl in Amerika de discussie over homoseksualiteit oplaait, mede door de steun van een junkfoodbedrijf aan groepen die tegen homoseksualiteit strijden, wilde James de andere kant van het verhaal laten zien. Zulke homofobe sentimenten werken door in families als de zijne, zo zegt hij. Door hun onverbiddelijke anti-homoseksuele standpunt 'maken ze juist de traditionele familie kapot die ze zo hoogachten'.