Zweden en Wit-Rusland vinden elkaar stom

Wit-Rusland heeft alle Zweedse diplomaten in Minsk uitgewezen en de Zweedse ambassade moet voor het einde van de maand gesloten zijn. Dat heeft de Wit-Russische regering woensdag gezegd. Vrijdag sommeerde de regering van president Aleksandr Loekasjenko de Zweedse ambassadeur in Wit-Rusland al het land te verlaten.

De ambassadeur, Stefan Eriksson, zou vorige week kwaad bloed hebben gezet door een bespreking te hebben met de Wit-Russische oppositie. Daarnaast liet hij boeken bezorgen bij de Universiteit van Minsk waarin mensenrechtenkwesties aan bod komen. Loekasjenko's 'vrees voor mensenrechten nadert een nieuw dieptepunt', twitterde de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zonder verder uit te weiden.

Zweden reageerde op de uitzetting van zijn diplomaten door de Wit-Russische ambassadeur de toegang te ontzeggen en op zijn beurt twee Wit-Russische gezanten de deur te wijzen.

"Loekasjenko heeft er nu voor gekozen om het conflict met Zweden verder op de spits te drijven", schreef Bildt op zijn blog. "Het doel is waarschijnlijk om het zo zo moeilijk mogelijk te maken voor de diverse samenwerkingsprogramma's die we daar hebben met betrekking tot burgerrechten en vrijheid."

Het Wit-Russische ministerie van buitenlandse zaken zei de maatregelen te zien als een kwestie van wisselwerking, omdat het geen andere keus had dan de ambassade in Stockholm te sluiten, nadat de ambassadestaf opdracht had gekregen te vertrekken uit Zweden. "Dergelijke omstandigheden maken het voor de diplomatieke missie onmogelijk om een normaal functioneren te handhaven", zei het ministerie in een verklaring.

Volgens woordvoerder van de Europese Unie Sebastien Brabant maakt de Unie zich grote zorgen over het besluit om de Zweedse ambassadeur de toegang tot Wit-Rusland te ontzeggen. De EU heeft Minsk met klem verzocht opheldering te verschaffen over de jongste besluiten.

Minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal is verontwaardigd over de uitzetting van de Zweedse diplomaten door Wit-Rusland. Hij laat in een reactie weten dat Nederland achter Zweden staat. "Kennelijk zijn de Wit-Russische autoriteiten bang om geconfronteerd te worden met de voortdurende schendingen van mensenrechten die plaatsvinden in hun land", zei Rosenthal woensdag.