Leider Deense Volkspartij stapt op

De leider van de Deense Volkspartij, Pia Kjaersgaard, heeft woensdag haar vertrek aangekondigd. Kjaersgaard stapt naar eigen zeggen op om plaats te maken voor vers bloed.

De Deense Volkspartij heeft ervoor gezorgd dat Denemarken de strengste immigratiewetten van Europa kent. Kjaersgaard, die bekendstaat om haar stevige antimoslim uitspraken, gaf sinds de oprichting in 1995 leiding aan de partij. Ze wist de partij uit te bouwen tot de derde grote partij van het land. Hoewel ze oppositie voerde, speelde ze een belangrijke rol bij de vorming van een nieuwe regering in 2001 en 2011. Met gedoogsteun van haar partij hielp ze tweemaal een centrumrechts minderheidskabinet aan de macht.

Kjaersgaard en haar partij wisten gedaan te krijgen dat er strikte immigratiewetgeving werd aangenomen. Volgens de scheidend partijleider hebben deze wetten ervoor gezorgd dat de toestroom van radicale moslims in Denemarken is opgedroogd.

De 65-jarige Kjaersgaard stapt naar verwachting officieel op tijdens het partijcongres dat op 15 en 16 september plaatsheeft.