Banken: Bonusverbod? Salaris omhoog!

Wat doe je als de overheid en burger je financiële instelling met miljardensteun in leven houdt en de politiek je verbiedt hiervan hoge bonussen uit te delen aan bestuursleden? Juist, je verhoogt het salaris!

De verzekeraar ASR en de bank NIBC hebben de salarissen van de top fors verhoogd, hoewel beide financiële instellingen zijn gered door de staat. 

Banken en verzekeraars mogen geen bonussen uitkeren zolang ze staatssteun krijgen. Het bonusverbod geldt voor ABN Amro, Achmea, ASR, ING Groep, Leaseplan, NIBC en SNS Reaal. ASR en NIBC omzeilen het bonusverbod door de vaste salarissen te verhogen, stelt RTL.

Bij ASR krijgen de financieel directeur en de operationeel directeur sinds 1 januari een toeslag, waardoor ze 16 procent meer zijn gaan verdienen. Ze toucheren nu 386 duizend euro. De topman van de bank NIBC is in twee jaar tijd van zeven naar acht ton gegaan, de overige drie bestuurders van vier naar vijf ton.

ASR zegt tegen RTL dat de salarissen na de verhoging nog altijd ruim onder het gemiddelde niveau in de financiële sector vallen. NIBC verklaart dat de salarissen vier jaar lang niet waren verhoogd, waardoor het tijd was voor een inhaalslag. Bovendien liggen de salarissen ruim onder wat gebruikelijk was toen er nog bonussen werden uitgekeerd.

Van de overige financiële bedrijven met staatssteun verhogen ING en SNS Reaal de vaste salarisen niet. ABN Amro doet dat ook niet, maar houdt de mogelijkheid wel open. Achmea heeft nog geen besluit genomen. Leaseplan heeft wel een besluit genomen, maar wil niet zeggen wat dat inhoudt.