Livestream: landing Curiosity op Mars

Maandagochtend zal NASA's rover (onbemande verkenner), Curiosity, op Mars aankomen;middel van een zeer gewaagde landing zal men proberen om het mobiele laboratorium op Mars te plaatsen. Het vaartuig heeft er achteneenhalve maand over gedaan om bij Mars te komen en zal naar verwachting om 7:30 uur Nederlandse tijd proberen te landen.

De rover is de grootste lading die ooit op het oppervlakte van een planeet is gedropt en heeft een zeer moeilijke landingstrategie. De landing vindt plaats door allereerst af te remmen in de atmosfeer met behulp van een hitteschild. Vervolgens wordt een parachute ingezet die ook op supersonische snelheid opereert. In de laatste etappe zullen raketten de 900 kilogram wegende rover verder vertragen zodat deze met een kabel op de grond gezet kan worden

Als dit allemaal lukt zal de nuclear aangedreven rover op Mars onderzoeken of er ooit leven op de planeet is geweest. Naast onderzoek naar het klimaat en de geologie van Mars onderzoekt de rover mogelijkheden voor een bemande missie. Dus als je er morgen zin in hebt om er vroeg uit te gaan en dit te volgen; hieronder staat een livestream. 


NASA livestream