ZN wil vergoeding dure medicijnen niet stoppen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil niet dat de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekte van Pompe en Fabry wordt stopgezet. Dat heeft ZN vrijdag in een brief aan het College van Zorgverzekeringen (CvZ) laten weten, melden ze. Onlangs lekte uit dat het CvZ de vergoedingen voor zeldzame ziekten uit het basispakket wil halen.

Volgens ZN verkeerden veel mensen ten onrechte in de veronderstelling dat de zorgverzekeraars dit plan steunen. Die verbazen zich daarover, omdat zij zich nooit hebben uitgesproken over de vergoedingen.

Het advies over het stopzetten van de dure medicijnen is omstreden. Verschillende politieke partijen lieten weten het niet eens te zijn met het advies. Volgens hoogleraar gezondheid en recht aan de Erasmus Universiteit Martin Buijsen schendt het stoppen van de vergoeding zelfs de mensenrechten. Dat zei hij vrijdag in het Nederlands Dagblad.

In totaal hebben zo'n 170 Nederlanders de ziekte van Pompe of Fabry. De kosten voor de behandeling van deze mensen lopen jaarlijks op tot 55 miljoen euro.