Vijf lichamen gevonden in Srebrenica op basis Dutchbat

Op de voormalige compound van Dutchbat in het Bosnische Srebrenica zijn donderdag vijf lichamen opgegraven. Dat heeft een woordvoerder van de hulporganisatie IKV Pax Christi gezegd.

Het gaat om twee vrouwen, twee mannen en een baby. Een van de vrouwen was liggend op een bed begraven. De stoffelijke overschotten zijn naast elkaar gevonden, enkele in plastic en enkele in dekens gewikkeld.

Het graf werd vorige week gevonden. Tot dan was bekend dat er vijf tot negen inwoners van Srebrenica op de basis waren begraven, maar onduidelijk was waar precies. Vrijdag wordt gekeken of er nog meer lichamen in het graf liggen.

Duizenden inwoners van de moslimenclave Srebrenica zochten in de zomer van 1995 hun toevlucht op de basis van de Nederlandse blauwhelmen. Enkelen overleden in de dagen voor de val van Srebrenica, door oorzaken als uitputting en gebrek aan water en medicijnen. Zij werden op de compound begraven in een geïmproviseerd massagraf.

Het was bekend dat het graf bestond, maar niet waar het te vinden was. Voormalige Dutchbatters hebben zich jarenlang ingezet om het graf te vinden, samen met IKV Pax Christi. De zoektocht werd bemoeilijkt doordat het ministerie van Defensie aanvankelijk geen informatie wilde vrijgeven.

Het is de bedoeling de gevonden lichamen te identificeren door dna-onderzoek, de precieze doodsoorzaak vast te stellen en de lichamen vervolgens te herbegraven.

De Nederlandse blauwhelmen, die tot taak hadden Srebrenica te beschermen, weken uiteindelijk voor de Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden vervolgens ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens uit Srebrenica. Nog altijd worden enkele duizenden mensen uit Srebrenica vermist.

Ex-Dutchbatter Adje Anakotta, die betrokken was bij de zoektocht naar het graf, is blij dat het nu gevonden is. "Dat is voor de overlevenden, maar ook voor ons van belang. Het maakt tevens de weg vrij voor andere vormen van samenwerking." Hij hoopt op betere relaties tussen de bevolkingsgroepen in Bosnië.