Woningen ontruimd om asbest in Westerhaar

Achttien woningen in het Overijsselse Westerhaar zijn woensdag ontruimd nadat bij een brand in een schuur asbest is vrijgekomen. Het gaat om woningen aan de Leidijk en aan de Asterstraat, meldt de gemeente Twenterand. Ook in Wageningen zijn woningen ontruimd vanwege asbest.

De brand woedde woensdag rond 04.00 uur in de schuur bij een leegstaande woning aan de Oranjestraat. Aanvankelijk werd gedacht dat het asbest zich alleen lokaal had verspreid en werd alleen een gebied rondom het afgebrande schuurtje afgezet.

In de tuin van een van de omwonenden van de brand werd echter asbest gevonden. Daarop besloot de gemeente tot de evacuatie.

De geëvacueerde mensen worden in eerste instantie opgevangen in een buurthuis. De gemeente laat intussen onderzoek doen, zegt locoburgemeester Hidde Visser. "We weten zeker dat in de tuinen asbest ligt. En het is goed weer, dus veel mensen zijn in hun tuin geweest. Nu is het de vraag of er ook asbest in de woning terecht is gekomen."

Als de woningen asbestvrij blijken, kunnen de bewoners woensdagavond weer terug naar huis keren, maar mocht er toch asbest in de woningen worden gevonden, dan gaat de gemeente kijken of nachtopvang moet worden geregeld. "We hopen dat het straks allemaal meevalt, maar we nemen deze stappen, omdat we geen enkel risico willen nemen."

De Gelderlander meldt woensdagavond daarnaast dat tien Wageningse studenten tijdelijk hun kamers moeten verlaten omdat bij bouwwerkzaamheden in hun pand mogelijk asbest is vrijgekomen.

De Arbeidsinspectie heeft de werkzaamheden in het pand aan de Hoogstraat vanwege de mogelijke vondst van asbest dinsdag stilgelegd, woensdag zijn monsters genomen in de studentenkamers. De onderzoeksresultaten worden vrijdag verwacht.

Verder kan het opruimen van het asbest dat dinsdagnacht vrijkwam bij een grote brand in een deel van een kartcentrum in het Groningse Stadskanaal meer dan een week duren, meldt de gemeente. Bewoners en bedrijven in de omgeving worden per brief en tijdens een bijeenkomst die donderdag plaatsvindt geïnformeerd.