Duitsland blijft bankvergunning ESM afwijzen

De Duitse regering is nog altijd tegen het afgeven van een bankvergunning aan het Europese noodfonds ESM. Een bankvergunning zorgt voor hogere inflatie en verminderde druk op de kwakkelende landen binnen de eurozone om te hervormen, zei vice-bondkanselier en minister van economische zaken Philipp Rösler woensdag.

"We willen niet de weg inslaan van een inflatieunie. We hebben de weg al bepaald naar een stabiliteitsunie" zei Rösler woensdag na een kabinetsvergadering. "Ik denk dat de argumenten duidelijk in ons voordeel zijn. Je hebt hervormingen nodig."

Rösler reageerde met zijn afwijzing op een Duitse krant die eerder deze week schreef dat het afgeven van een banklicentie in de rest van Europa steeds meer voorstanders krijgt. Een bankvergunning zou het ESM vrijwel onbeperkte capaciteit geven om geld uit te lenen, wat volgens sommigen een van de oplossingen zou kunnen zijn voor de schuldencrisis.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de afgelopen dagen tot twee keer toe gezegd dat Duitsland er 'alles aan wil doen om de eurozone te beschermen'. Doordat Duitsland tegelijkertijd een bankvergunning blijft afwijzen, is het onduidelijk wat Merkel bedoelde. Bovendien drukt de regering berichten dat Duitsland een minder harde opstelling kiest, steeds de kop in.


Duitsland blijft bankvergunning ESM afwijzen (Foto: Novum)