Vier Spaanse regio's weigeren te bezuinigen

Vier met schuld beladen Spaanse regio's zijn niet van plan te voldoen aan de eis van de centrale regering om hun begrotingen op orde te krijgen. Dat blijkt uit een bijeenkomst van de regio's.

Een meerderheid van de in totaal zeventien regio's beloofde dinsdagavond tijdens de bijeenkomst om hun begrotingstekort in 2013 tot 0,7 procent terug te dringen. De machtige noordoostelijke regio Catalonië boycotte de bijeenkomst echter, terwijl de financieel verantwoordelijke van Andalusië de sessie voortijdig verliet. Twee andere regio's, Asturië en de Canarische Eilanden, stemden tegen het voorstel.

Het terugbrengen van het Spaans tekort wordt als cruciaal gezien om de leenkosten voor de schatkist omlaag te brengen. Het weigerachtige gedrag van de Spaanse regio's brengt de Spaanse regering daarom verder in de problemen. Die probeert de Europese Unie en investeerders er momenteel juist van te overtuigen dat het land in staat is zijn financiën op orde te krijgen. De rente op Spaanse tienjaarsleningen bleef woensdag op de secundaire markt gevaarlijk hoog op 6,6 procent.