Tbs voor door elkaar schudden stiefdochter

Een 23-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot tbs voor een poging tot doodslag op zijn negen maanden oude stiefdochter. De rechtbank in Zwolle legde de man ook een celstraf voor de duur van zijn voorarrest van 219 dagen op.

Het meisje werd in november 2010 door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht met een hartstilstand en blauwe plekken. Het kind bleek een aantal gebroken ribben, hersenbloedingen en bloedingen in de netvliezen te hebben. Het meisje liep het letsel op toen ze alleen thuis was met haar stiefvader.

De verwondingen van het kind passen bij het zogenoemde shakenbabysyndroom, wat in 15 tot 23 procent van de gevallen tot de dood leidt, stelde het OM eerder. Het kind overleefde het heen en weer schudden uiteindelijk wel. Een ongeval kon het letsel niet hebben veroorzaakt.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het OM. De man is volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans dat hij weer in herhaling valt, is groot. Daarom eiste het OM eerder tbs tegen de man.