IND en COA verzoeken Somaliërs te vertrekken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaan dinsdagmiddag in gesprek met vertegenwoordigers van de tientallen uitgeprocedeerde Somaliërs die in Den Bosch op straat bivakkeren. De groep wordt in het gesprek dringend verzocht terug te keren naar Vught.

De Somaliërs vertrokken maandag uit het asielzoekerscentrum in Vught en verblijven sindsdien voor het kantoor van de IND in Den Bosch. De Somaliërs zijn boos omdat ze binnen de gemeentegrenzen moeten blijven en zich elke dag moeten melden. De actievoerders voelen zich 'als criminelen behandeld' en willen niet langer 'als gevangen' leven.

De Raad van State besloot onlangs dat Somaliërs zonder verblijfsvergunning voorlopig niet mogen worden uitgezet. Ook mogen ze niet in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Daarom verbleven de asielzoekers in Vught. Vanwege de geplande sluiting van het azc daar moet de groep terug naar het uitzetcentrum in Ter Apel, maar de Somaliërs leven naar eigen zeggen liever op straat.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vindt dat de groep zich aan de regels te houden heeft. "Het geeft geen pas om op deze manier te werk te gaan", laat hij via zijn woordvoerder weten.

"Een gedwongen terugkeer is niet mogelijk, maar dat laat onverlet dat ze behoren te vertrekken", legt de zegsman uit. De Somaliërs zetten volgens hem hun opvang op het spel door zich niet aan de meldplicht te houden. "Wij willen zicht houden op de groep mensen die het land moet verlaten."