Tien jaar cel voor fatale vechtpartij Drachten

De rechtbank in Leeuwarden heeft drie leden van een Romafamilie veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor een vechtpartij in Drachten met fatale afloop. De 38-jarige vader kreeg tien jaar cel. Zijn 19-jarige zoon kreeg acht jaar, en diens twee jaar jongere broer een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs.

De drie raakten begin september in een volkswijk in Drachten 's nachts slaags met een groepje buurtbewoners. De broers werden uitgelachen toen een van de hen met fiets op de grond viel. De 19-jarige richtte zijn agressie in eerste instantie op een 41-jarige inwoner van het Friese Bakkeveen, die klappen kreeg met een tas met blikjes bier.

Een 48-jarige man uit Drachten kreeg er daarop van langs toen hij de agressieveling met een stok op het hoofd sloeg. De twee broers verlegden daarop de aandacht naar de Drachtster, en schopten en sloegen hem. Ondertussen mishandelde de vader, een ervaren vechtsporter, een paar buurtbewoners.

Mensen die te hulp wilden schieten werden door de vader tegengehouden. De man uit Drachten liep kneuzingen en breuken over zijn hele lichaam op. Door overmatig bloedverlies hielden zijn organen op met werken, waardoor hij twee dagen na de vechtpartij overleed.

De man uit Bakkeveen kampt nog altijd met de fysieke gevolgen van de mishandeling. De veroordeelden moeten hem tweeduizend euro smartengeld betalen.