Cannonball Run scheurt naar Valencia

Maandag om 8.00 uur beginnen 32 autoteams in Zwolle aan een vijfdaagse race naar het Spaanse Valencia. De eerste Nederlandse Cannonball Run, vernoemd naar de gelijknamige film uit 1981, duurt vijf dagen en voert de deelnemers in hun zelf versierde auto's over pittoreske wegen door Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

"We bieden een route aan die vrij is van snel- en tolwegen", legt organisator Marco Bouwmeester uit. "De deelnemers komen door kleine dorpjes en moeten daar door ludieke opdrachten te vervullen de titel in de wacht zien te slepen." Wat de opdrachten precies inhouden, is nog geheim. "Maar we zorgen dat de rijders kennis maken met de lokale bevolking en gebruiken"

Met de race wordt geld opgehaald voor KiKa. Deelnemers leggen zelf geld in en proberen op allerlei manieren geld op te halen. In totaal leggen ze 2600 kilometer af richting de finish in de Spaanse stad, waar ze vrijdag aankomen.

Deelnemende auto's mogen niet jonger zijn dan 15 jaar. Onder de deelnemers bevinden zich onder meer authentieke ambulances, K.I.T.T., de auto van the Dukes of Hazard en het karakterisiteke busje uit the A-Team.


Knight Industries Two Thousand (Foto: Danny Roodbol)