Overstroomde dorpen na dag poetsen weer aan kant

Medewerkers van de gemeente Gulpen-Wittem zijn zondag aan de slag gegaan om de gevolgen van de plotse overstroming van de Gulp op te ruimen. Onder meer met veegwagens is de openbare ruimte van Slenaken en Gulpen weer schoongepoetst. De brandweer pompte de kelders van getroffen ondernemers leeg.

De getroffen ondernemers kregen zondagochtend al de burgemeester en twee wethouders op bezoek. De bestuurders beloofden de komende week nauw contact met hen te onderhouden en hun waar nodig een helpende hand te bieden. Het zeldzaam snel stijgende water zal een dezer dagen worden besproken met het waterschap Roer en Overmaas, zo vertelt een woordvoerder van de Zuid-Limburgse gemeente.

Door hevige regenval in België kreeg het riviertje te veel water te verwerken, waardoor een 'flashflood' ontstond. Bij dit voor Nederland zeldzame verschijnsel verdwijnt het water weer net zo snel als het is opgekomen.

Bij de overstroming vielen geen gewonden. Twee hotels in Slenaken kwamen blank te staan, de hotelgasten werden ondergebracht op hoger gelegen verdiepingen. In Gulpen liep het water een loods in.