Denen gaan bewijzen dat Noordpool van hen is

Deense onderzoekers beginnen dinsdag een expeditie om te bewijzen dat de Noordpool officieel tot het koninkrijk Denemarken behoort. Dat meldde de Deense nationale radio (DR) zondag.

De expeditie van 17 man zet vanaf het Noorse Spitsbergen met een ijsbreker koers naar het uiterste noorden van de aardbol. Daar gaan de onderzoekers wetenschappelijk bewijs verzamelen dat de grond onder de Noordpool deel is van Groenland, dat weer Deens gebied is. Het gaat om een grondgebied van 150.000 vierkante kilometer onder de Noordelijke IJszee, inclusief de Noordpool zelf.

Doordat het noordpoolijs smelt, kunnen in de toekomst grondstoffen als olie en metalen in de poolcirkel toegankelijk worden. Ook zijn nieuwe, kortere vaarroutes tussen de continenten mogelijk.

De verwachte bodemrijkdommen hebben de interesse van veel landen. Zo twist Denemarken al een paar jaar met Canada over een strategisch gelegen rotseiland in de zeeëngte tussen Groenland en Noord-Amerika. In september 2007 plantte een Russische onderzeeër de Russische vlag op de noordpool.