VN bezorgd over op handen zijnde aanval op Aleppo

Mensenrechtenchef Navi Pillay van de Verenigde Naties is ernstig bezorgd over de veiligheid van de Syrische bevolking. Pillay verwees onder andere naar de opbouw van een troepenmacht in de buurt van Aleppo en zei te vrezen dat daar een grootscheeps offensief ophanden is.

In een verklaring zei het kantoor van Pillay dat er wordt gevreesd voor de veiligheid van burgers. Er zijn onbevestigde berichten over wreedheden, waaronder executies en de inzet van scherpschutters tegen burgers. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van zware wapens, tanks en gevechtshelikopters.

Pillay zei dat zowel Syrische regeringstroepen als de strijders van de oppositie misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden begaan. "Het spreekt voor zich dat het toegenomen gebruik van zware wapens, tanks, gevechtshelikopters en, naar verluidt, zelfs straaljagers in stedelijke gebieden tot veel burgerdoden heeft geleid en nog meer mensen ernstig gevaar lopen", aldus Pillay.

Mohammed Saeed, een activist in Aleppo, zei dat buurten in het oosten en westen van de stad vrijdag onder vuur worden genomen door gevechtshelikopters. Versterkingen van het leger kwamen donderdag aan in de stad en volgens Saaed wordt een grote aanval elk moment verwacht. Rami Abdul-Rahman onderschreef de voorspelling van Saeed. "Ik verwacht dat de aanval vandaag wordt ingezet."