Teeven boos op politiekorps Limburg-Zuid

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is boos op het politiekorps Limburg-Zuid. Het korps maakte onlangs openbaar hoe vaak het gegevens heeft opgevraagd over gebruikers van sociale media. Teeven wil zulke informatie juist onder de pet houden.

Teeven heeft bij herhaling geweigerd antwoord te geven op Kamervragen van GroenLinks over het opvragen van gegevens bij sociale media als Hyves en MSN. Volgens Teeven staat openbaarmaking de opsporing en vervolging van strafbare feiten in de weg.

De privacyorganisatie Bits of Freedom probeerde de informatie eerder dit jaar te achterhalen met een verzoek aan alle politiekorpsen gebaseerd op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Het politiekorps Limburg-Zuid kwam als enige met de gegevens over de brug, tot woede van Teeven. "Ik ben van mening dat het korps deze gegevens niet had moeten verstrekken", meldde hij deze week aan de Tweede Kamer.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Arjan el Fassed moet het kabinet vertellen hoe vaak informatie wordt opgevraagd over gebruikers van sociale media. Het aantal telefoontaps wordt immers ook openbaar gemaakt, redeneert hij. Uit die informatie, afkomstig van Teevens eigen ministerie, blijkt dat in Nederland veel meer telefoongesprekken worden afgeluisterd dan in andere westerse landen. In 2010 werden ruim 22 duizend telefoontaps geplaatst.

Uit de informatie van het korps Zuid-Limburg bleek dat dit korps in drie jaar tijd 164 keer gegevens heeft opgeëist bij MSN en Hyves.