Odfjell houdt vijftig tanks buiten bedrijf

De omstreden Rotterdamse olieterminal Odfjell houdt vijftig tanks langer buiten bedrijf. Van een aantal koel- en blusleidingen is niet zeker of ze goed werken, meldt het bedrijf woensdag.

De onderneming wil daarom alle leidingen van de vijftig tanks aan nadere tests onderwerpen. Die tests nemen meer tijd in beslag. Inmiddels vrijgegeven tanks worden daarom ook weer buiten gebruik gesteld. Ook wordt een aanvullende risicoanalyse gemaakt, op basis waarvan wordt beoordeeld welke tanks leeg- en schoongemaakt worden.

De Rijnmondse milieudienst DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond legden vorige week vrijdag een deel van het tankopslagbedrijf stil. Volgens de instanties was van een aantal tankputten met daarin meerdere tanks niet duidelijk of de blus- en koelvoorzieningen wel in orde zijn, waardoor een ernstig veiligheidsrisico ontstond.

Vijf tanks moesten maandagochtend leeg zijn en er moesten extra brandveiligheidsvoorzieningen worden getroffen. Van de koel- en blusvoorzieningen van een aantal tanks in nog zeven andere tankputten moet daarnaast voor volgende week vrijdag de goede werking zijn aangetoond.

Odfjell stelt voor deze tanks bezig te zijn met voorbereidingen voor tests met de koel- en blusvoorzieningen. De komende dagen mogen de autoriteiten komen kijken of alles rondom deze tankputten weer in orde is.

Vrijdagochtend besloot Odfjell zelf de koel- en blusleidingen van vijftig andere tanks versneld nader te bestuderen en door te spoelen. Daarbij is aan het licht gekomen dat de 'bedrijfszekerheid' van een aantal leidingen niet voldoende is gegarandeerd, aldus het bedrijf.