Wapenverkoop VS stijgt na bloedbad in bioscoop

De schietpartij die vrijdag in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado twaalf mensen het leven kostte heeft de wapenverkoop in de VS geen kwaad gedaan. Veel Amerikanen vrezen dat het wapenbezit aan banden wordt gelegd en haasten zich een vuurwapen aan te schaffen.

Colorado gaf in de drie dagen die op het bloedbad volgden 2887 vergunningen af. Dat is een kwart meer dan vorig jaar in diezelfde periode, en 43 procent meer dan de week ervoor.

Bij schietscholen in Colorado loopt het storm. De belangstelling voor een vier uur durende cursus wapenbeheersing, verplicht voor eigenaars van een 'verdekt te dragen wapen', is volgens schietschoolhouder Dick Rutan verdubbeld.

De cursisten 'zeggen stuk voor stuk dat ze een kans willen hebben'. "Ze willen de mogelijkheid hebben zichzelf en hun gezin te beschermen als ze in een situatie terechtkomen als die in de bioscoop", vermoedt Rutan.

Woensdag werd het eerste slachtoffer van het bloedbad in Colorado begraven. De 51-jarige Gordon Cowden was de oudste van de twaalf vrijdag omgekomen bioscoopgangers. Zijn twee tienerkinderen overleefden de schietpartij tijdens de première van de nieuwe Batman-film wel.