Zes jaar celstraf voor fatale klap met glas

Een 39-jarige man uit België moet zes jaar de cel in voor het doodslaan van een man uit Bergeijk met een glas in oktober vorig jaar. Ook moet hij de nabestaanden 7300 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald.

De twee mannen kregen op 22 oktober ruzie in een discotheek in Eindhoven. Het slachtoffer danste met een vrouw, waarna zij door onduidelijke oorzaak vielen. De vrouw liep daarna richting een groepje waar de Belg bij hoorde. De Belg duwde de Brabander vervolgens vier keer en sloeg hem daarna met een longdrinkglas tegen de grond.

De politie trof het slachtoffer op straat aan met een slagaderlijke bloeding. Hij overleed kort daarna. De man was zowel in zijn gezicht als in zijn hals geraakt door het vijftien centimeter lange glas.

Volgens de rechtbank had de Belg, die onder invloed van alcohol en drugs verkeerde, moeten weten dat het slachtoffer zwaar letsel zou kunnen oplopen en dat hij door de klap 'willens en wetens de kans aanvaarde dat de man zou overlijden'. Bovendien bekommerde hij zich geen enkel moment om het lot van de Brabander.

Justitie had om een gevangenisstraf van zeven jaar gevraagd. De rechtbank vindt een lagere straf passend omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is en inmiddels heeft ingezien hoeveel leed hij de nabestaanden heeft aangedaan.