Douane onderschept helft minder nepproducten

De douane heeft in 2011 bijna de helft minder namaakgoederen in beslag genomen in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden in Nederland bijna 5,09 miljoen illegale producten onderschept tegenover 9,6 miljoen in 2010. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese Commissie.

In de 27 lidstaten van de Europese Unie werden vorig jaar 115 miljoen nepproducten aan de grens tegengehouden. Dat is een stijging: in 2010 ging het nog om 103 miljoen goederen. Het gaat vooral om medicijnen, verpakkingsmateriaal en sigaretten. De totale waarde wordt geschat op bijna 1,3 miljard euro.

De meeste goederen, zo'n 73 procent, kwamen uit China. Turkije was daarnaast bepalend voor de meeste nagemaakte levensmiddelen, Panama voor alcoholische dranken en Hongkong voor mobiele telefoons. Ruim negentig procent van de producten is inmiddels vernietigd.

Volgens verantwoordelijk eurocommissaris Algirdas Semeta bewijzen de cijfers hoe belangrijk de douane is. "Het is de eerste verdedigingslinie van de EU tegen namaakgoederen die de veiligheid van onze burgers in gevaar brengen en legale ondernemingen ondermijnen", zegt hij in een reactie. Semeta wil de eigendomsrechten in Europa nog verder verscherpen.