Oscar-winnaar Frank Pierson overleden

De voormalig regisseur en schrijver Frank Pierson is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. Pierson maakte vele films, met name in de jaren '70. Later was hij van 2001 tot en met 2005 president van de Academy of Motion Pictures Arts and Science, een non-profit organisatie die zich inzet voor de filmkunst en filmwetenschap.

Pierson begon zijn carrière als journalist voor Time Magazine. Later ging hij schrijven voor verschillende tv-shows en films. Daarmee won hij vele prijzen en later oeuvreprijzen. Zo kreeg hij Emmy's voor de tv-series Truman (1995) en Conspiracy (2001). Hij werd drie keer genomineerd voor een Oscar, voor de films Cat Ballou (1965), Cool Hand Luke (1967) en Dog Day Afternoon (1976). Met de laatste film, met Al Pacino in de hoofdrol, won hij de Oscar voor Beste Screenplay.

Vanaf 2001 was Pierson president van de Academy of Motion Pictures Arts and Science. In die rol maakte hij zich zorgen over de tanende kwaliteit van scripts. In een interview voor de Writers Guild of America, een gilde van schrijvers, zei hij: "Hedendaags maak ik mij zorgen over twee dingen. De grote bioscoopfilms gaan vaak over dezelfde onderwerpen en hebben een niet bepaald kritisch publiek. Mijn andere zorg is de kwaliteit van taal in films. Voor de aankomende schrijvers begint de geschiedenis bij Steven Spielberg, iemand zonder literaire achtergrond. Steven zelf heeft nog geleerd van mensen met een brede literaire basis." Om deze ontwikkelingen tegen te gaan gaf Pierson ook les op het Sundance Institute, een initiatief van Robert Redford om onafhankelijke films te helpen.

Heel recent schreef Pierson nog mee aan de vijfde aflevering van het vijfde seizoen van de serie Mad Men.

Frank Pierson