'Joop Wijn bedankte voor CDA-leiderschap'

Oud-staatssecretaris Joop Wijn, nu de tweede man bij ABN AMRO, is eerder dit jaar gepolst voor het CDA-lijsttrekkerschap, maar heeft voor de eer bedankt. Dat meldt de NOS maandag op gezag van bronnen in de partij.

Eerder was al bekend dat CDA-voorzitter Ruth Peetoom minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings had gevraagd. Zij weigerden, waarna het CDA besloot een lijsttrekkersverkiezing te houden. Die werd gewonnen door fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.

De 43-jarige Wijn was staatssecretaris van Financiën van 2003 tot 2006 en daarna enige tijd minister van Economische Zaken. Hij gold als een van de grote talenten van het CDA, maar kondigde begin 2007 volkomen onverwacht zijn vertrek uit de politiek aan. Sinds begin 2009 bekleedt Wijn een topfunctie bij ABN AMRO.

Via haar woordvoerder bevestigt Peetoom aan de NOS dat zij met Wijn heeft gesproken over de vraag of hij beschikbaar was voor een plek op de lijst. Of het daarbij ging om het lijsttrekkerschap, laat de woordvoerder in het midden.