Ruim 160 scholen willen predicaat 'excellent'

In totaal willen 164 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs de strijd met elkaar aangaan om het predicaat 'excellente school'. Het gaat om 107 basisscholen en 57 middelbare scholen, laat het ministerie van Onderwijs maandag weten. Scholen konden zich tot vrijdag aanmelden.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil met het predicaat maatschappelijke erkenning voor scholen die goed presteren. Ook zullen andere scholen zich uitgedaagd voelen om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren, verwacht Van Bijsterveldt.

De aanmeldingen worden de komende maanden beoordeeld door een jury onder leiding van hoogleraar Fons van Wieringen. Scholen mogen onder andere een presentatie geven aan de jury, die verder onder meer kijkt naar tevredenheidonderzoeken. Sommige scholen krijgen een bezoek van het team van voorzitter Van Wieringen.

De excellentiegraadmeter beperkt zich niet alleen tot het onderwijs dat wordt gegeven. Ook andere zaken waarmee scholen zich onderscheiden worden meegenomen in het eindoordeel, zoals aandacht voor hoogbegaafde scholieren en kinderen die extra hulp in de klas nodig hebben. Daarnaast wordt onder andere gekeken naar de 'leerwinst', de toename van kennis en vaardigheden van leerlingen gedurende hun tijd op school.

De Johan Frisoschool in Rijssen is een van de scholen die zich heeft aangemeld. "Als onze school het predicaat wordt verleend, zien we dat als een heel mooi compliment voor al onze inspanningen", zegt directeur Gerrit Schuitemaker.

Aan het einde van het jaar wordt bekend welke scholen zich excellent mogen noemen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de jury verwacht dat tientallen scholen door de selectie komen.