[Tour] Wiggins eindwinnaar, ritzege in Parijs voor Cavendish

Bradley Wiggins heeft de 99e editie van de Tour de France op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Brit van Team Sky kwam in de slotetappe naar Parijs niet meer in gevaar. De slotrit werd gewonnen door Mark Cavendish in de massasprint.

Wiggins nam in de zevende etappe de gele trui over van de Zwitser Fabian Cancellara, die na de proloog het geel in zijn bezit had. De basis voor zijn eindzege legde de Brit in de tijdritten, waarin hij iedereen, inclusief zijn ploeg- en landgenoot Chris Froome op achterstand zette.

Mede door zijn sterke ploeg hield Wiggins, die eerder dit jaar ook al Parijs – Nice en het Critérium du Dauphiné op zijn naam schreef, in de bergen stand. Froome werd zelfs nog tweede in het klassement, ondanks dat hij in de bergen sterker leek dan zijn ploeggenoot. Wiggins won in deze Tour twee etappes, beide tijdritten.

De slotrit werd gekenmerkt door het normale gekeuvel, onderweg werd er champagne gedronken en op het circuit in Parijs werd de gashendel opengedraaid. Ondanks verwoede pogingen van onder andere Karsten Kroon, Bram Tankink, Jens Voigt en Rui Costa om de sprint te ontlopen, werd er toch weer om de etappezege gesprint.

Mark Cavendish kwam in die sprint al erg vroeg op kop, maar hij ging de sprint vol aan en er kwam niemand meer overheen. Het is alweer de vierde keer dat de wereldkampioen in Parijs weet te winnen.

Uitslag slotrit

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr Sky 3:08.07
2 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
3 Matthew Goss Aus Greenedge z.t.
4 Juan Jose Haedo Arg Saxo Bank z.t.
5 Kris Boeckmans Bel Vacansoleil z.t.
6 Greg Henderson Aus Lotto-Belisol z.t.
7 Borut Bozic Slv Astana z.t.
8 André Greipel Dui Lotto-Belisol z.t.
9 Edvald Boasson Hagen Noo Sky z.t.
10 Jimmy Engoulvent Fra Saur-Sojasun z.t.
12 Koen de Kort NED Argos-Shimano z.t.


Eindklassement na 20e etappe

Pos Naam Team Nationaliteit Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 87:34.47
2 Chris Froome SKY GBR +3.21
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +6.19
4 Jurgen Van den Broeck LTB BEL +10.15
5 Tejay Van Garderen BMC USA +11.04
6 Haimar Zubeldia RNT AUS +15.43
7 Cadel Evans BMC SPA +15.51
8 Pierre Rolland EUC FRA +16.31
9 Janez Brajkovic AST SLO +16.38
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +17.17