Identiteit dader aanslag Bulgarije nog onbekend

Autopsie op het lichaam van de zelfmoordterrorist die vorige week vijf Israëliërs en een Bulgaar doodde heeft de autoriteiten nieuwe informatie verschaft, maar de identiteit van de man lijkt nog niet bekend. De Bulgaarse autoriteiten onderzoeken ook of de man een handlanger had.

Arts en forensisch expert Galina Mileva, die betrokken was bij de autopsie op het lichaam van de dader en de slachtoffers, zei zondag dat de dader niet voldoet aan de beschrijving van sommige getuigen, zodat het vermoeden is gerezen dat er wellicht een handlanger was.

Mileva zei dat de dader een 'blank gezicht had, lichte ogen en erg dik bruin haar. De botten in het gezicht zijn verpulverd door de explosie'. Eerder zeiden getuigen dat de verdachte donkere ogen had.

Beelden van beveiligingscamera's op de busterminal van Burgas tonen een man met lang haar - mogelijk een pruik - en een pet, een T-shirt en een geruite korte broek. Zijn rugzak zal vol met het zeer explosieve tnt in poedervorm.

Het Bulgaars openbaar ministerie zei dat de man in de dagen voor de aanslag een auto heeft proberen te huren, maar dat hem dat werd geweigerd omdat het bedrijf zijn identiteitskaart verdacht vond.

Afrodita Petrova, de eigenaresse van het autoverhuurbedrijf, zei dat de verdachte kort donker haar had toen hij in haar kantoor kwam. Volgens haar was het dezelfde man als op de videobeelden. "Hij sprak Engels met een Arabisch accent", zei ze.

De aandacht van de Bulgaarse autoriteiten is vooral gericht op het achterhalen van de identiteit van de dader. Minister van binnenlandse zaken Tsvetan Tsvetanov zei er zeker van te zijn dat de man geen Bulgaar is. Hij zei niet hoe de autoriteiten dat weten.