Noorwegen herdenkt aanslagen Breivik

Noorwegen herdenkt zondag dat het 1 jaar geleden werd getroffen door een dubbele aanslag. Op 22 juli 2011 liet Anders Behring Breivik eerst een autobom ontploffen in het Regeringskwartier in Oslo. Enkele uren later schoot hij om zich heen op het eilandje Utøya. Daar was een zomerkamp van de jongerenafdeling van de regerende Noorse Arbeiderspartij. Door de aanslagen kwamen 77 mensen om.

Er is een uitgebreid officieel herdenkingsprogramma. Zo leggen prominenten kransen, zijn er herdenkingsdiensten en is er 's avonds een herdenkingsconcert bij het stadhuis in Oslo. Koning Harald V en koningin Sonja leggen in de ochtend een krans in Oslo. Premier Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij is bij een dienst in de hoofdstad en houdt later een toespraak bij de herdenking op Utøya.

De Noorse Zeemanskerk in Rotterdam staat zondag tijdens de dienst ook stil bij het bloedbad. Een vertegenwoordiger van de Noorse ambassade zal er een toespraak houden.

Ondertussen wacht het land tot de rechters 24 augustus uitspraak doen in de rechtszaak tegen Breivik. Met de aanslagen wilde hij naar eigen zeggen Noorwegen beschermen tegen moslims.

Noorwegen herdenkt aanslagen Breivik
Noorwegen herdenkt aanslagen Breivik (Foto: ANP)