'Protestmars tegen rotweer werkt nu al'

Het Actiecomité Stop het slechte weer heeft al succes geboekt. Al voor een aangekondigde protestmars door Amsterdam zit de weersverwachting in de lift, met dank aan het protest, claimt de organisatie. Maar het comité is nog niet tevreden. "Als het KNMI niet luistert, gaan we desnoods naar Brussel", zegt een woordvoerder.

De eis van de actievoerders is niet misselijk. Ze willen twee weken lang minimaal 25 graden. "Dat is het absolute minimum." De goede vooruitzichten voor de komende week zijn niet genoeg. "Dit is een teken dat er naar ons wordt geluisterd. We moeten nu dus doorzetten."

Het comité wil niets loslaten over de hardere acties. "Dat houden we achter de hand. Je moet de vijand niet in je kaarten laten kijken natuurlijk." Maar het doel heiligt volgens de woordvoerder de middelen.

De organisatie verwachtte dat zo'n achthonderd mensen met zwembandjes en andere zomerse versierselen mee zouden lopen in de protestmars van het Rembrandtplein naar het Leidseplein. Bijna duizend mensen hadden op de Facebook-pagina van het comité aangekondigd te gaan. Uiteindelijk bleken slechts enkele tientallen mensen zich zo boos te maken over het weer dat ze daadwerkelijk kwamen demonstreren, zei een woordvoerder op Radio 1.