Moslims maken zich op voor ramadan

Moslims beginnen vrijdag aan hun traditionele vastenmaand ramadan. Tot en met 18 augustus mogen zij volgens de koran niet eten, drinken, roken en seks hebben tot het donker is.

Na zonsondergang 'breekt' het vasten en wordt vaak uitbundig gedineerd, de zogeheten iftar. De ramadan wordt afgesloten met het islamitische Suikerfeest, ook wel Id al-Fitr of 'het kleine feest'. Moslims vieren dan het einde van de ramadan.

Vasten tijdens de zomermaanden wordt vaak als extra zwaar gezien, omdat het langer licht is. Veel moslims zijn niet naar hun warme land van oorsprong op vakantie gegaan of eerder teruggekomen, omdat het met hoge temperaturen zwaarder is om niet te drinken.

Vanwege de zomerse ramadan dit jaar hebben politie en gemeenten extra maatregelen getroffen. In Rotterdam mogen de moskeeën openblijven tot middernacht in plaats van 22.00 uur, wanneer de zon pas net onder is. In Den Haag en Utrecht worden meer politieagenten ingezet tijdens de avonduren, omdat dit jaar meer levendigheid op straat wordt verwacht.

Vrijdag gaat de zon om 21.48 uur onder. De komende maand wordt het elke dag een paar minuten eerder donker. Op 18 augustus mag bijna vijftig minuten vroeger gegeten en gedronken worden dan aan het begin van de ramadan.

De start van de vastenperiode valt niet elk jaar in de zomer. De stand van de maan bepaalt wanneer de vastentijd begint en eindigt. De ramadan valt elk jaar ongeveer elf dagen eerder. Volgend jaar start de feestmaand rond 9 juli. Door de maanstand is er soms een verschil tussen de data die Marokkanen en Turken aanhouden voor de start van ramadan en het Suikerfeest.