Dodental ramp Zanzibar loopt op

Het aantal dodelijke slachtoffers van de ramp met de veerboot nabij het Tanzaniaanse eiland Zanzibar op woensdag is verder opgelopen. Inmiddels zijn 38 doden geborgen, lieten de lokale autoriteiten donderdag weten. De hoop op het vinden van overlevenden is volgens hen vervlogen. Er zijn nog ruim 100 vermisten.

Volgens de passagierslijst waren bijna 290 mensen aan boord. Ruim 140 passagiers zijn gered. Hulpdiensten konden volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vijf Nederlanders redden, onder wie vier leden van GroenLinks. Onder de doden zijn volgens de politie ook andere Europeanen. Er waren ten minste 16 buitenlandse toeristen aan boord, van wie er 14 zijn gered, meldden lokale autoriteiten. Pogingen om mensen uit het water te halen, verliepen volgens de politie moeilijk door het slechte weer.

Zanzibar is een toeristische trekpleister. De witte zandstranden en de oude historische binnenstad, Stone Town, trekken veel bekijks. Het eiland hoort formeel bij Tanzania, maar heeft een grote mate van zelfbestuur. De president van het eiland heeft 3 dagen van rouw aangekondigd.

Het was de tweede ramp met een veerboot in krap een jaar die mensenlevens eiste in de wateren bij Zanzibar. In september sloeg een veerboot met 800 passagiers om. Ruim 200 mensen overleefden dat niet. De veerboten in de regio hebben vaak meer passagiers dan uit de officiële gegevens blijkt.