Burgemeester wil einde verdachtmaking kampbewoners

Burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth wil dat er een einde komt aan de beschuldigingen aan het adres van woonwagenbewoners. Dat zei hij donderdag tegen de pers. Bewoners en verschillende media wezen in de richting van het woonwagenkamp in de Brabantse plaats na de aanslag die woensdag het gemeentehuis verwoestte.

Vorige maand had de burgemeester een aanvaring met de kampbewoners toen hij hen kwam informeren over de plannen van de gemeente met hun kamp. Een dag later volgde een politie-inval, waarbij zeshonderd kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs in beslag werd genomen.

De Wijkerslooth vreest dat door de beschuldigingen de vlam in de pan slaat. Hij wil het politieonderzoek afwachten voordat naar mogelijke verdachten wordt gewezen.

Het monumentale gemeentehuis ging in vlammen op nadat twee auto's het pand binnenreden. De Wijkerslooth sprak van 'een ondermijning van de rechtsstaat'. Zijn woning werd uit voorzorg bewaakt, maar de bewaking is opgeheven omdat de brand in het gemeentehuis niet tegen een persoon gericht zou zijn.

Het personeel van het gemeentehuis is donderdagochtend bijgepraat over de gevolgen van de brand. Vanaf vrijdag kunnen mensen tijdelijk terecht bij een publieksbalie in de brandweerkazerne.

Er zijn bij de gemeente verschillende locaties aangeboden als vestigingsplek voor een nieuw gemeentekantoor. Het zou onder meer om een klooster gaan, maar de gemeente wil dat nog niet bevestigen.