Verdonk schort uitzetting Congolezen op

Na een spoeddebat gisteren schort minister Verdonk van Vreemdelingenzaken onder druk van de Tweede Kamer de uitzetting van uitgeprocedeerde Congolezen op, in afwachting van een nieuw ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over de veiligheid in Congo.

Aanleiding voor het debat (en voor het nieuwe ambtsbericht) was een uitzending van Netwerk, waaruit zou blijken dat de Congolese autoriteiten over vertrouwelijke informatie beschikken over teruggekeerde uitgeprocedeerde asielzoekers omtrent hun asielaanvraag in Nederland. Dit wekt de verdenking dat Congo die informatie van de Nederlandse overheid heeft gekregen, terwijl Verdonk de Kamer in februari verzekerde dat zulke informatie niet wordt gegeven. PvdA-Kamerlid De Vries stelde eerder dat Verdonk af moet treden omdat ze de Kamer heeft voorgelogen. Verdonk ontkende dat maar gelaste wel een onderzoek naar de kwestie dat in september klaar moet zijn.

In de bewuste Netwerk-uitzending vertellen uitgeprocedeerde Congolezen na uitzetting naar Congo te zijn opgesloten en mishandeld, omdat ze in Nederland asiel hadden aangevraagd. Dit werd bevestigd door anomieme Congolese functionarissen.

Het spoeddebat liet een scherp verschil van mening tussen de bewindsvrouw en de Kamer zien over hoe de minister haar beslissing behoort te nemen. Verdonk's mening was dat het oude ambtsbericht gewoon zou gelden in afwachting van het nieuwe ambtsbericht, ofwel: Congo wordt nu veilig geacht tenzij het nieuwe ambtsbericht stelt dat dat niet zo is. De Kamer was het daar niet mee eens: omdat het aanvragen van een nieuw ambtsbericht onzekerheid over de veiligheid impliceert, moet Congo juist onveilig worden geacht tenzij het nieuwe ambtsbericht stelt dat het veilig is. De Kamer nam daarover een motie aan en Verdonk meldde vervolgens met zichtbare tegenzin die uit te zullen voeren.


Verdonk: "Netwerk is géén ambtsbericht"