Nazi Csatary in Boedapest gearresteerd

De van nazi-oorlogsmisdaden verdachte Laszlo Csatary is in Boedapest gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld. Dat heeft het Hongaarse openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt. De 97-jarige Csatary staat bij het Simon Wiesenthal Centrum bovenaan de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers.

Volgens het Simon Wiesenthal Centrum, dat nazi-misdadigers opspoort, is Csatary in 1944 betrokken geweest bij de deportatie van 15.700 joden naar Auschwitz. Als voormalig politiechef van Kosice in het door Hongarije bezette deel van Slowakije zou hij een belangrijke rol hebben vervuld in de deportatie van driehonderd joden naar Oekraïne, waar zij de dood vonden.

Csatary is woensdag formeel aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. De aanklagers willen dat hij in ieder geval onder huisarrest wordt gehouden en dat zijn paspoort wordt ingenomen. Gezien zijn leeftijd verkeert hij geestelijk en lichamelijk in een goede conditie, werd gezegd.

Het Simon Wiesenthal Centrum liet zondag vanuit Jeruzalem weten 'nieuwe aanwijzingen' omtrent Csatary's verblijfplaats aan de Hongaarse justitie te hebben doorgespeeld. De Britse boulevardkrant The Sun publiceerde zondag een foto van Csatary. Verslaggevers van de krant hadden hem in Boedapest opgespoord, waar hij een tweekamerwoning heeft, berichtte de krant op zijn website. Hij had zich onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten startten een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.