Grote ophef Hongarije na moord door zigeuner

In Hongarije is grote ophef ontstaan na de moord op een 25-jarige politiepsychologe. De vrouw was sinds zondag 8 juli vermist. Afgelopen woensdag werd haar naakte lichaam in een park nabij haar woning gevonden. Ze bleek te zijn verkracht en vermoord. De dader is inmiddels gearresteerd. Het gaat om een 26-jarige zigeuner.

Al tijdens de vermissing was er erg veel aandacht voor deze zaak. Via Facebook werden opsporingsberichten en signalementen verspreid. Nadat het stoffelijk overschot van het slachtoffer was gevonden, kwam de politie ook de dader snel op het spoor.

Nu blijkt dat de dader een zigeuner is, is de ophef nog veel heviger geworden. In Hongarije veroorzaken zigeuners zeer veel overlast en ze zijn verantwoordelijk voor een buitenproportioneel deel van de (zware) criminaliteit. Regelmatig worden er door diverse maatschappelijke organisaties en politieke partijen oproepen gedaan om de zigeunerproblematiek te bestrijden, maar dit blijkt bijzonder lastig te realiseren, met name omdat Europese politici dit discriminerend vinden. Zij roepen juist op tot meer begrip en acceptatie van zigeuners.

Voor de Hongaren lijkt dit misdrijf nu de druppel die de emmer doet overlopen. De onvrede is bij veel Hongaren zo hoog opgelopen, dat er inmiddels oproepen worden gedaan voor herinvoering van de doodstraf. Extreemrechtse partijen als Jobbik spinnen garen bij dergelijke incidenten. Bij de laatste verkiezingen groeide Jobbik uit tot de op twee na grootste partij van het land.