Tien jaar cel voor wurgen vriendin

Een 47-jarige man uit Deventer moet tien jaar de cel in voor doodslag op zijn destijds 45-jarige vriendin. Dat heeft de rechtbank in Zwolle maandag bepaald. De man heeft bekend de vrouw maart vorig jaar te hebben gewurgd.

Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist voor moord. De rechtbank oordeelde echter dat van moord geen sprake was, omdat de man in een opwelling handelde. Tussen het daadwerkelijk wurgen van de vrouw en het pakken van de band waarmee hij dat deed, zat een zeer korte tijd.

Daardoor acht de rechtbank niet bewezen dat de man met voorbedachten rade handelde en legde een mildere straf op dan justitie had geëist. De man moet de familie van het slachtoffer bijna vijftienduizend euro schadevergoeding betalen.

De man hield lang vol dat hij zijn partner niets had aangedaan in hun woning aan de Esdoornlaan in Deventer. Op de zitting van 12 juni bekende hij ineens wel dat hij haar had gewurgd, nadat hij tijdens een ruzie de controle over zichzelf was kwijtgeraakt. Hij had zijn daad al eerder opgebiecht aan zijn ex-vrouw, die de politie had gewaarschuwd. Ook werd dna van de man op de vermoorde vrouw gevonden en had hij zichtbare wonden overgehouden aan de worsteling die hij tijdens de ruzie had opgelopen.