Geheimhouding bankentoezicht in het geding

De geheimhouding van bankentoezicht door De Nederlandsche Bank komt mogelijk in gevaar. Volgens de rechter had de DSB Bank moeten vermelden dat de bank onder verscherpt toezicht stond. Dat blijkt uit uitspraken in rechtszaken tussen de curatoren van DSB en houders van achtergestelde deposito's.

Banken mogen niet laten weten dat ze onder verscherpt toezicht staan, omdat dit het vertrouwen in de bank kan schaden. Toch vindt de rechter dat DSB consumenten had moeten vertellen dat het risico dat ze liepen door een achtergesteld deposito te nemen, groter was omdat de bank onder verscherpt toezicht stond.

De bank had er ook voor kunnen kiezen de achtergestelde deposito's niet meer aan te bieden, vindt de rechter. "Indien DSB Bank meende dat het haar niet mogelijk was te melden dat zij onder verhoogd toezicht stond omdat daarmee het noodzakelijke vertrouwen in de bank ondergraven zou worden, had zij moeten kiezen de achtergestelde leningen niet meer aan te bieden."

Een achtergesteld deposito is een rekening waarbij de houder minder rechten heeft bij een faillissement. De houder komt achter in de rij van schuldeisers te staan. Nadat alle andere schuldeisers uitbetaald zijn, komen zij aan de beurt. Daarnaast kunnen ze geen aanspraak maken op het Collectief Garantie Stelsel, het voormalige depositogarantiestelsel.