Brinkman wil 'neuro' invoeren

Hero Brinkman wil de euro inruilen voor de neuro. Dat staat in het programma van zijn nieuwe partij Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), dat vrijdag werd gepresenteerd in het Utrechtse Austerlitz.

De rijke Europese landen moeten uit de EU stappen om vervolgens een nieuw Europa te vormen met een eigen monetaire unie, vindt Brinkman. "Wij mogen ons niet laten leegeten door de Zuid-Europese landen die hun eigen financieel-economische huishouding niet op orde hebben."

DKP, een fusie van Brinkmans' Onafhankelijke Burgerpartij en Trots op NL, heeft vijf speerpunten geformuleerd op het gebied van Europa, bezuinigingen, zorg, veiligheid en de economie. Zo moeten ondernemers en zzp'ers de ruimte krijgen door minder regeldruk en lagere lasten.

Bij de komende bezuinigingen moet de overheid vooral het mes in het eigen vlees zetten, dus minder ambtenaren en minder bestuurslagen. Verder moet worden gekort op de uitgaven aan ontwikkelingshulp. "Zolang onze begroting niet op orde is kunnen wij geen Sinterklaas gaan spelen in de wereld."

Ook wil Brinkman investeren in de ouderenzorg. Dat wil DPK bekostigen door gevangenissen te 'outsourcen', wat twintig miljoen euro oplevert. Verder moet er een streng immigratiebeleid worden gevoerd, maar wel met aandacht voor de 'menselijke maat'. De politie moet weer 'heer en meester' worden op straat, zodat burgers zich weer veilig worden.