Greenpeace bezet hoofdkantoor Shell

Greenpeace heeft vrijdagochtend met zeventig activisten het hoofdkantoor van Shell in Den Haag bezet. Greenpeacedirecteur Sylvia Borren heeft haar intrek genomen in het kantoor van Shell-topman Peter Voser, meldt de milieuorganisatie vrijdag.

De organisatie zegt de leiding over Shell over te nemen om zo te voorkomen dat op de Noordpool naar olie wordt geboord. "Ik besluit als nieuwe directeur dat Shell direct stopt met zijn gevaarlijke plannen en zijn miljardenwinsten gaat steken in schone energiebronnen als wind, zon en waterkracht", zegt Borren in een verklaring.

De actievoerders zeggen alle ingangen van het pand aan de Carel van Bylandtlaan te hebben geblokkeerd en niemand meer naar binnen te laten. Hoe Borren in het kantoor van Voser terecht is gekomen, wil een woordvoerder niet zeggen. Bij aanvang van de actie waren er volgens haar al medewerkers van Shell in het pand.

De activisten zijn bezig de logo's van Shell op het gebouw te vervangen door een zelfgemaakt logo, waarbij de ene helft van het bekende schelplogo intact is gelaten en de andere helft bestaat uit het hoofd van een ijsbeer.

De politie is inmiddels met vier wagens aanwezig. Tot nu toe kijken de agenten volgens de woordvoerder alleen toe.