Popgroepen boos over muziekplannen EC

Popgroepen als Radiohead en Pink Floyd zijn boos over de plannen van de Europese Commissie over muziekrechten op internet. Zij vinden het voorstel dat woensdag naar buiten werd gebracht, niet ver genoeg gaan. Volgens hen wordt zo "een van de meest problematische vormen van verduistering die sommige auteursrechtenorganisaties hanteren" gelegaliseerd.

Dat schreven ze woensdag in een brief aan de EC. Ondertekenaars zijn onder anderen Nick Mason van Pink Floyd, Ed O'Brien van Radiohead, de Britse zangeres Sandie Shaw, de Belgische producent CJ Bolland en directeur Kelvin Smits van Younison. Deze lobbyist vertegenwoordigt onder meer artiesten als dj Armin van Buuren.

De EC-plannen moeten auteursrechten online beter beschermen, maar artiesten beschuldigen de commissie ervan in het voorstel te veel macht te geven aan auteursrechtenorganisaties. Zo krijgen organisaties als Buma/Stemra twaalf maanden na het jaar dat het nummer is uitgekomen de tijd om royalties uit te betalen. Geld voor nummers waarvan de eigenaar onbekend is, mag vijf jaar in de boeken staan.

Volgens de artiesten stimuleert die vijf jaar de organisaties geld langer in de boeken te houden dan nodig en niet veel moeite te doen om rechtmatige eigenaars op te sporen. "Jullie hebben je belofte gebroken en moedigen het management van de inningsorganisaties aan om de vruchten van onze creativiteit te houden", aldus de boze artiesten in de brief.

Brussel wil verder dat er grensoverschrijdende licenties komen. Nu moeten onlinemuziekdiensten nog in elke EU-lidstaat apart bij een auteursrechtenorganisatie aankloppen, zoals in Nederland bij Buma/Stemra. Dat is niet meer van deze tijd en vormt een rem op de creativiteit en het ondernemerschap, aldus de commissie woensdag.

"Eenduidige Europese regelgeving is een voorwaarde voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten en componisten", reageert D66-Europarlementariër Marietje Schaake in een verklaring.

Popgroepen boos over muziekplannen EC
Popgroepen boos over muziekplannen EC (Foto: ANP)