Apple verliest Britse rechtszaak om Galaxy Tab

In het wereldwijde juridische gevecht tussen elektronicafabrikanten Apple en Samsung heeft eerstgenoemde een nederlaag geleden in de Britse rechtszaal. Het High Court of Justice in Londen bepaalde maandag dat de tabletcomputers van Samsung geen inbreuk maken op de designpatenten van Apple en daarom niet worden verboden.

Rechter Henry Carr stelde dat de ontwerpen van de Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.0 weliswaar sterk lijken op die van het oorspronkelijke ontwerp van de Apple-tablets, maar dat het voor geoefende kijkers toch te zien is dat het om een andere computer gaat. Het verschil zit hem vooral in de achterkant van de tablets, zegt Carr.

Samsung en Apple bevechten elkaar in tien landen. Apple stelt dat Samsung het ontwerp van de iPad slaafs kopieert. In de Verenigde Staten werd de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 eind juni verboden door de rechter. In Nederland kreeg Apple juist ongelijk en mochten de tablets in de winkel blijven liggen.

Samsung beschuldigt Apple van het niet betalen voor patenten van de Zuid-Koreaanse fabrikant omtrent de draadloze techniek 3G. Een Nederlandse rechter bepaalde op 20 juni dat Apple Samsung hiervoor alsnog een vergoeding moet overmaken.

De fabrikanten strijden buiten de rechtszaal om het markleiderschap. Beide maken veel winst met de verkopen van smartphones en tablets en laten concurrenten als Nokia en HTC ver achter zich.